Bir Soru?

Diskler Sökülüp yerleri değiştirilerek tekrar geri takılırsa ne olur?

Sahada bazen bir neden ile sunucu üzerinden diskleri söktüğümüzde, arkadan bir ses gelir “aman hocam yerleri karışmasın yoksa RAID dağılır” Aslında bilinenin tersine disklerin yerleri karıştığında hiç bir problem olmaz.

Neden bir problem olmaz bugün buna değineceğiz.

Disk tipleri , bağlandığı cihaza bağlanma yöntemi veya diğer bir deyişle bağlantı konnektörüne göre ayrılır, yani biz SAS disk SATA disk derken bağlantı konnektörünün adını söyleriz

Günümüzde de en yaygın olarak kullanılan SAS teknolojisi 30 dan fazla firmanın çalışmaları sonucu 2002 yılında standart haline geldi, Önceki disk bağlantı tiplerinin en iyi yönlerini ve SATA’nın mevcut donanım arayüzünü kullanır. Sata SAS backplane’a takılabilir ancak SAS disk Sata Backplane’a takılamaz.

PHY tüm SAS iletişiminin temelidir. PHY minimum bir iletim devresi ve bir alıcı devresi içerir. SAS Adresi, WWN veya MAC adresine benzer bir 64 bit benzersiz bir tanımlayıcıdır

Bağlantılar, SAS adresine sahip olan ve PHY’den PHY’ye kurulan SAS bağlantı noktaları arasında olur.

Her yön, kullandığımız SAS Disk ve RAID kontroller özelliğine bağlı olarak en az 3,0 Gb / en fazla şu anda 12Gbps hızında çalışır ve her iki yönde de aynı Fiziksel Bağlantı Hızı kullanılır. Yani SAS disk seçerken listelerde gördüğümüz 12Gbps / 6Gbps burada kullanılan hızdır.

Burada bir soru daha sorsak ? Eski Sunucumuza disk ekleyeceğiz 12G disk alalım da hızlı olsun diye düşünüyoruz. Eğer RAID card hızımız 6G, Sas Backplane hızımız 6G ise diskleriniz 12G de olsa alabileceğimiz maksimum hız 6G olacaktır.

Bağlantı tam çift yönlüdür, yazımızın başında sunucu üzerindeki disklerin yerleri değişse bile raid konfig bozulmayacağını söylemiştik, işte bu PHY ile oluşan Mac ve WWn’e benzeyen 64bit benzersiz SAS adres yardımı ile RAID kontroller diskleri SAS adreslerinden tanıyarak değiştirdiğimiz yeni yerlerinde RAID’i tekrar oluşturur.

Bu tabiki sadece Sunucu tarafında geçerlidir 🙂

0 0 votes
Article Rating