DellEMC MX Chassie İnceleme ve Smart Fabric

Bugün, DellEMC MX 7000 Chassie network yapısı ve yaptığımız network operasyonlarından bahsedeceğiz.

MX Chassie, DellEMC’nin “composable” mimaride ki ürünü, 10 tane Chassie bir birine bağlayarak tek arayüzden yönetebiliriz.

Sadece yönetim değil network katamanını da birliştirebiliriz. sadece Chassieler üzerine konumlandıracağımız Fabric Expander Module ‘ler ile 10 Chassie networkünü 2 chassie üzerindeki Fabric Engine ‘lerden çıkarabiliriz.
**Aklımıza hemen chassieler arasındaki bağlantı bizi yavaşlatmaz mı? sorusu gelebilir, chassieler arasında 200GbE bağlantıdan bahsediyoruz 🙂

MX Chassie 7U’da 8 Compute Node konumlandırabileceğimiz bir chassie,

Chassie üzerine konumlandırabildiğimiz blade formları aslında çok değişmedi, yarım/tam boy adına sled dediğimiz server ve kapasite için içerisine 16 adete kadar disk takabildiğimiz storage sledleri bulunuyor.

** yarım boy blade serverda 6 disk desteklemesi öne çıkarıyor. vSAN veya lokale disk ihtiyacı olan projelerde çok işe yarayacaktır.

Yönetim

DellEMC Openmanage Enterprise ile yönetiliyor DellEMC MX Chassie, fiziksel olarak chassie üzerinde bulunan yönetim modüllerinde DellEMC OME Modüler yazılımı bulunuyor.

Bence 5’in üzerinde DellEMC Sunucusu bulunan her ortamda olması gerekiyor OME.

Smart Fabric

MX Chassie üzerinde konumlandırılan I/O Modüller 2 farklı şekilde yönetilebiliyor, Bir tanesi switching mode klasik CLI komut satırından yönetilen. İkincisi ise Open Manage Enterprise üzerinden gui üzerinden tüm network operasyonlarını yapabildiğimiz Smart Fabric Mode

Smart Fabric sadece MX Chassilerde değil, TOR switchleri de bu mode’da kurup yönetebilirsiniz.

Smart Fabric Network Operasyonları

Uplink Ekleme

1- n sayıda Chassi’den oluşan Fabric’e uplink eklemek için , Device Menüsündeki fabric seçeneğini kullanıyoruz

2- Kurulum sırasında Oluşturduğumuz Fabric’i seçip Add Uplink butonunu tıklıyoruz,Açılan pencereden Uplink’e bir isim vererek ilerliyoruz.

3- Açılan pencerede chassiler üzerindeki switchlerde ekleyeceğimiz uplinkler kullanacağımız portları , uplinkten geçmesini istediğimiz Vlan’ları seçerek uplink oluşturabiliriz.

Uplink’e Vlan ekleme

Smart Fabric’de aynı işlemi yapmanın birden fazla yolu bulunuyor, sizde keşfettikçe kolaylığını fark edeceksiniz.

1- Öncesinde uplinke ekleyeceğimiz Vlanı oluşturmamız gerekiyor. Bu işlem için Configuration tabından Networks seçeneğini seçip Define butonunu tıklıyoruz.

2- Vlan ismi, VLAN ID bilgilerini girip , network type açılır kutusundan oluşturduğumuz Vlana ait Network tipini seçebiliriz.
** Seçtiğiniz Network type’a göre o vlana QOS işlemi uygulanır.

3- Vlanı oluşturduğumuza göre , ekleyeceğimiz uplink’i edit ederek Vlanı ekleyebiliriz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-15-1024x235.png

Host’a Vlan Ekleme

Sunucumuzun çalıştığı profile edit ederek, Oluşturduğumuz Uplinkten geçmesi için eklediğimiz Vlanları sunucularımıza ekleyebiliriz.

1- Bu işlem için Configuration tabından Depoloy seçeneğini seçiyoruz ve açılan pencereden profile seçip Edit Network butonunu tıklıyoruz

2- Açılan pencerede sunucumuzun 2 portunu da görüntüleceğiz, Tagged Network bölümünden ekleyeceğimiz vlanları seçmemiz yeterli olacak.
Bu yaptığımız işlem ile profile template içine istediğimiz vlan eklenmiş oldu. Bundan sonraki işlemde bu profile template’nin sunucuya uygulanmasını sağlayacağız.

3- Deploy Templete butonuna tıklıyoruz.

Açılan penceren profile’ı uygulayacağımız sunucuyu seçiyoruz ve ilerletiyoruz.
**Vaar olan network kartına vlan eklerken sunucuyu kapatmamıza gerek yok. Prod ortamda yanlışlıkla yaptığımız bir değişikliğin uygulanması için sunucunun reboot edilmesinin önüne geçmek için , aynı sayfadaki seçeneği seçebiliriz.

Umarım faydalı olmuştur. Bundan sonraki bir makalede Sunucudaki Network kartını bölümlenmesinden bahsedeceğiz.

0 0 votes
Article Rating