Nutanix Cluster Node Ekleme
HCI yapıların bildiğiniz gibi en önemli özelliklerinden bir tanesi kolayca büyüyebilmesi, Bugün sizlerle ortamımızdaki Nutanix Cluster’a yeni bir node ekleme çalışmasını anlatıldığı gibi kolay bir şekilde nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler paylaşacağım.
Yazının en başında ileteyim, acaba yeni gelen node üzerindeki versionlar ile mevcut kullandığımız versionlar hatta işletim sisteminin bile bir önemi yok Nutanix Node eklerken bu dönüşümü bizim yerimize yapıyor.
Node ekleme çalışması sırasında aşağıdaki gibi birkaç senaryo olabilir
Aynı AOS ve Hypervisor version : Herhangi bir re-image işlemi yapmadan node eklenebilir.
Aynı Hypervisor ama farklı AOS version : Node eklenirken otomatik olarak re-image edilerek AOS versionu mevcut cluster ile aynı versiona gelecektir. Eğer gelen node AOS versionu ortamımızdaki clusterdan daha güncel ise ortamın AOS versionunu yükseltme seçeneğini kullanabilirsiniz, eğer update etmek istemezseniz, yine node eklenirken otomatik olarak AOS mevcut versiona düşürülecektir.
Aynı AOS ama farklı Hypervisor: Node eklerken göstereceğimiz mevcut cluster hypervisor iso dosyasını göstererek otomatik olarak eklenirken re-image edilerek eklenecektir.
Bizim Senaryomuz ise farklı AOS ve farklı hypervisor olacak,
Eğer ortamınızda Nutanix SuperMicro donanım kullanıyorsanız yeni satın aldığınız node AHV ile gelecektir.
Bizim senaryomuzda da mevcut Vmware hypervisor çalışan nutanix cluster’a üzerinde AHV hypervisor gelen yeni node re-image yapılarak ekleyeceğiz.
Fiziksel Kurulum ve Kablolama
Yeni satın aldığımız node fiziksel kabinet montajı yapılıp, mevcut nodeların bağlı olduğu TOR switch’e bağlantı yapılması yeterlidir. Yine aynı şekilde IPMI erişimi için mevcut nodelarımızın IPMI vlanı ile konfigüre edilmiş bir kablo bağlanması yeterlidir.
TOR Switch Konfigürasyonu
TOR switch tarafında, mevcut nodelarımızın TOR switch üzerindeki konfig ile aynı (muhtemelen AllVlan Trunk) yapılması yeterlidir. Buradaki kritik konu eğer mevcut nodelarımız için LACP kullanıyorsak LACP konfiği Vmware VDS tarafında yapıldığı için LACP konfiği node cluster’a eklendikten sonra yapılmalıdır.
Node Ekleme Adımları
Yeni eklenecek node fiziksel kurulup TOR switch bağlantısı yapıldıktan sonra eğer TOR switch konfiği doğru ise , herhangi bir IP tanımlaması yapmadan prism üzerinde eklenecek node’lar arasında görünecektir.
1- Prism’e login olalım
2- Ekranın sağ üst kısmındaki çark işaretini tıklayıp sol taraftaki menüden Expand Cluster seçeneğini seçiyoruz.
3- Sağ taraftaki pencerede fiziksel kurulumu yapılacak nodeları görüntüleyebiliriz. Ekleyeceğimiz node’ı seçip butonu tıklıyoruz.
4- Alt kısımda yeni ekleyeceğimiz node için kullanacağımız CVM/Host ve IPMI IP bilgileri doldurulup next butonu tıklanır.
5- Açılan pencereden mevcut clusterda kullandığımız Esxi ISO Upload ediyoruz ve Expand Cluster butonu tıklıyoruz
Hepsi bu kadar 🙂 IP bile vermediğiniz yeni satın aldığınız node otomatik olarak ortamımıza uygun şekilde formatlanıp clusterımıza eklenmiş olacak.
Bundan sonraki adımlar klasik Vmware clusterımıza node ekleme işlemleri.
Özellikle pandemi döneminde uzaktan çalışıyorken datacenter’a gidip bir işlem yapmadan mevcut clustera node ekleyebilmek çok keyifliydi.
Umarım faydalı olmuştur.
Tebrikler