Hyper-Converged Değil Enterprise Cloud

Geçtiğimiz hafta DataCenter’ın Kralı Kimdir? sorusu ile altyapımızdaki dönüşümden bahsetmiş, Geleneksel Altyapı mimarilerinin uygulamaların “kralın” artan taleplerine cevap veremediğine değinmiştik.
3 bölümden oluşacak bu yazı dizimizde Nutanix Mimarisini inceleyip Nutanix ile DataCenter’larımıza gelen Enterprise Cloud çözümlerine bakacağız.

Nutanix Enterprise Cloud, Sanal sunucularımızı barındırmak ve depolamak için özel olarak tasarlanmış bütünleşik, ölçeklendirilmiş Server ve Depolama sistemi olarak tanımlanabilir.
Kabaca Nutanix yapısından bahsedecek olursak,
Cluster’ın temel birimi Nutanix node’dur. Cluster üzerindeki her node üzerinde bir hypervisor ve her node CPU,Memory ve disk içerir. Yine her node üzerinde “CVM” olarak isimlendirdiğimiz Nutanix Controller VM çalışır ve cluster’daki tüm diskleri bir araya getirilmesini sağlar.

Nutanix, diğer Hyper-Converged ürünlerinden farklı olarak bir donanım bağımlılığı bulunmuyor,
Neredeyse tüm x86 Serverlar üzerinde çalışabiliyor. %100 yazılım diyebiliriz

Nodes, Blocks, ve Clusters ,

Nutanix Mimarisinde her server Node olarak, aynı Chassei içerisinde 4 Server’a kadar konumlandırılabilen modellerde her bir gruba block block ve nodelardan oluşan grupta cluster olarak isimlendirilir.
Nutanix mimarisinde yapılan konfigürasyona bağlı olarak aynı block içinde birden fazla node’un hata vermesini tolere edebilir.

Blok içerisindeki Node’lar A,B;C,D olarak isimlendiriliyor. Block ön kısmından bakıldığında her node’a ait diskleri görebiliriz. Aynı block içerisindeki tüm nodelar aynı cluster’a dahil olabileceği gibi, Farklı cluster’a da dahil olabilirler.

Nutanix Cluster, fiziksel ve mantıksal komponenetlerin birleşimi ile oluşur. CVM ile Node’lar üzerindeki HDD,SSD veya NVMe depolama komponenetleri mantıksal bir disk disk havuzu oluşturur. Cluster’a eklenen her node oluşan bu disk havuzunu büyütür

Nutanix Cluster Komponentleri
Nutanix Cluster dağıtık mimaride çalışır. yani Cluster üzerindeki her node cluster kaynaklarının yönetiminde sorumlulukları paylaşır. Her node üzerinde belirli görevleri olan yazılım bileşenleri vardır.
Ben isimlerine bayılıyorum

Zookeper : Cluster içerisindeki Fiziksel komponentlerin IP adresi, kapasite datanın kaç kopya yazılacağı gibi bilgileri tutar. Diğer servisler ile bir bağlantısı yoktur tek başına başlayabilir. Bu servis cluster’daki node sayısına bağlı olarak üç veya beş node üzerinde çalışır, 1 tanesi lider olur ve tüm talep ve bilgileri alır, yanıt vermeyi durdurursa otomatik olarak yeni bir lider seçilir.

Zeus; Zookeper’da saklanan bilgilere erişmek için kullanılan bir arabirimdir

Medusa: Dağıtık sistemlerde , cluster üzerindeki hangi data nerededir bu bilginin bir databasede tutulması gerekir bu işlemi Nutanix Cluster’da Medusa yapar. Medusa, metadata verilerini tutan veritabanı önünde duran bir katmandır. **Veritabanı, Apache Cassandra’nın değiştirilmiş bir biçimidir.

Cassandra: Bu servis tüm node’lar üzerinde çalışır. medusanın bilgileri aldığı yüksek performanslı ölçeklenebilir bir veritabanıdır. Aynı zaman prisim ekranında kalp işareti ile cluster sağlık durumunu kontrol ederiz, cassandra ayrıca periyodik olarak cluster sağlık durumunu iletmek için zeus’a bağlıdır

Stargate: Nutanix cluster üzerinde Veri Depolama işlerini Stargate yapar. Tüm okuma ve yazma istekleri, dahili bir vSwitch üzerinden her node üzerinde çalışan Stargate’e gönderilir.

Curator: Metadata veritabanın optmizasyonundan sorumludur. Stargate’in gerçekleştirmesi gereken temizleme görevlerini yapar. Her node üzerinde çalışır ancak master node üzerinde çalışan curator diğer nodelardaki servislere bilgileri gönderir.

Controller VM (CVM)
Metali (x86 Server) akıllı hale getiren, Nutanix yapan CVM’dir.
– Node başına bir CVM vardır. Birden fazla node arasında birbirlerine bağlanan CVM’ler bir cluster oluşturur.
– CVM Sanal Sunucularının, Node’ların üzerindeki Disklere direk erişimleri vardır
– CVM, Prisim olarak isimlendirilen kullanıcı arabirimini sağlar.
– Cluster üzerindeki sanal sunucularımızda yaptığımız clone,snapshoot,replication,deduplication gibi işlemleri yapar.
– Kullandığımız Hypervisor’a bağlı olarak, NFS, iSCSI, veya SMB3. protokolleri ile disk erişimi gerçekleşir

CVM Sanal Sunucu konfigürasyon bilgilerine baktığımızda Disklerin bağlı olduğu SAS Kartların direk CVM’e eklenmiş olduğunu görebiliriz

Nutanix Cluster Oluşturma Kuralları
– Farklı Intel İşlemci ailesine ait sunucular aynı cluster içerisinde çalışabilir Ancak aynı block içerisinde bulunamaz
– Farklı Vendorlara ait sunucular aynı cluster içerisinde olamaz.
Bu Kısıtlamalar nedeni ile mutlaka Hardware Uyumluluk Matrixi kontrol edilmeli

2.Bölümde değineceğimiz konular
– Storage Konsepti
– Nutanix Enterprise Cloud , Acropolis, Prism, Prism Central, AOS, AHV tanımları

2.Bölümde görüşmek üzere

0 0 votes
Article Rating