Windows Üzerinden ILO Konfigürasyonu
Bu yazımda, sizlerle HPE Sunucularda işletim sistemi üzerinden ILO konfigürasyonu nasıl yapılıyor, bu konu hakkında bilgi vereceğim.
Sunucu sayımız 2-3 tane de olsa, ILO lisansı olsun olmasın her sunucunun mutlaka ILO portunun yapılandırılmış ve erişilebilir olmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Özellikle ofislerimizden uzakta çalıştığımız, sokağa çıkma yasaklarının olduğu bu dönemlerde sunucumuza OS düzeyinde erişemediğimizde veya sunucumuza POST düzeyinde erişim ihtiyacımız oluştuğunda, sağlık durumunu kontrol etmemiz gerektiğinde, kısa süre içerisinde kontrollerimizi yapıp müdahale etmemizi kolaylaştıracaktır.
Bazı durumlarda sunucunun ILO IP, password bilgileri unutulabiliyor, ILO IP değişikliği yapmak gerekebiliyor veya ILO erişimi olmayan bir sunucuya işletim sistemi üzerinden ILO yapılandırmamız gerekebiliyor, bu yöntemi bu senaryoların herhangi biri için rahatlıkla kullanabiliriz.
Bu işlem için ILO Online Configuration Utility kullanacağız. Hali hazırda sunucu üzerinde kurulu olabilir eğer yok ise , link üzerinden download edip kurabiliriz, kurulum sonrası reboot gerektirmez
https://support.hpe.com/hpsc/swd/public/detail?swItemId=MTX_c2f8737292c74b3b852b063ff7
Bu utility ILO Management driver’ına ihtiyaç duyar eğer bu driver server’da yok ise aşağıdaki gibi bir uyarı alabiliriz. Bu driver’da kullandığınız server modelindeki ILO versiona göre aşağıdaki linkten download edip kurabiliriz, reboot gerektirmez
G7 – ILO3 # Gen8/Gen9 – ILO4 # Gen10-ILO5
ILO5 https://support.hpe.com/hpsc/swd/public/detail?swItemId=MTX_34124a61d94b49088795c1ac10&swEnvOid=4184
ILO4 https://support.hpe.com/hpsc/swd/public/detail?swItemId=MTX_eecbb80142984ad287ada4140d
ILO3 https://support.hpe.com/hpsc/swd/public/detail?swItemId=MTX_726fe11863e54687805718a0db
Utility kurulumuna değindikten sonra nasıl kullanılacağına geçecek olursak,
Utility çalıştırdığımızda , Network ve kullanıcı ayarlarını yapılandırabileceğimiz alanları göreceğiz. Network sekmesinden default’da enable gelen DHCP disable edip, yeni ip tanımlayabiliriz, eğer sunucu üzerinde daha önce ILO portu yapılandırılmışsa, yani bir IP verildi ise bu alanda göreceğiz.
User sekmesinden ise vaar olan bir user password değiştirebilir veya yeni bir user oluşturabiliriz
Bu utility Linux İşletim sistemleri üzerinde de çalışmaktadır, bir sonraki yazımda da bir linux sunucu üzerinde bu işlemi nasıl yapıyoruz bunu anlatacağım.